Nyitvatartás

Kedves Látogatóink!

2017. december 10-én vasárnap múzeumunk zárva tart.

Megértésüket köszönjük.

Nyitvatartás

Kedves Látogatóink!

2017. 11. 12-én, vasárnap múzeumunk zárva tart,
de megtaláltok minket Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeumban,
Földtudományos Forgatagon!

Kiállításmegnyitó

A Pásztói Múzeumban 2017 október 7 -én szombaton sikerrel nyitottuk meg Tóthné Pálmai Katalin textilművésznő kiállítását. A tárlat azért is megtiszteltetés Pásztó és múzeuma számára, mivel a művésznő Pásztón nőtt fel. Édesapja volt a helyi fiúiskola igazgatója.

Tóthné Pálmai Katalin sokáig textiltervezőként dolgozott. Most pedig alkot és tanít.

Pásztói tárlata két fő egységből áll. Az aulában láthatók a magyar szenteket és Árpádházi Szent Erzsébet életútját bemutató képei. A Múzeum emeletén helyeztük el természeti képeit és virágokat ábrázoló alkotásait. A szakmai megnyitót Dr. J. Újváry Zsuzsa történész tartotta.

A kiállításmegnyitó vendégei egyedi művészi élményben részesülhettek. Meghallgathatták a Tóth családi zenekar előadását és a budapesti XX. kerületben frissen alakult Vox Musica Kórus fellépését.

 

 

Őslénytani kutatótábor Kozárdon 2017

Őslénytani kutatótábor Kozárdon

A Pásztói Múzeum immár 33. alkalommal rendezett kutatótábort középiskolás és egyetemista fiatalok számára. Az 1980-as évek elejétől éves rendszerességgel szervezett táborok fő célja, hogy bevezessük a résztvevőket az őslénytani ásatás terepi munkájába. 2017 évi táborunk szakmai programja a kozárdi típusszelvényben található csontmaradványokat tartalmazó réteg vizsgálata volt.

A tábor során az őslénytani ásatás mindhárom munkafázisát gyakoroltuk: a bányászmunkát, mely az ősmaradványokat tartalmazó kőzet kitermelését jelenti. Ez után következik az „aranymosás”, melynek során a mintaanyagot szitarendszeren átmossuk.
A terepi munka befejező szakasza a „hamupipőke brigádé”. Ők asztal mellett csipesszel és
végtelen türelemmel válogatják ki a csontokat, fogakat és puhatestű héjakat a tisztára mosott kőzettörmelékből. A begyűjtött leletanyag a Pásztói Múzeum Természettudományi Gyűjteményét gyarapítja. A komoly szakmai munka mellett délutánonként lehetőséget biztosítunk játékra, pihenésre és szabadidős tevékenységekre. A táborhely biztosításáért ez úton is köszönettel tartozunk Hajasné Banos Márta polgármester asszonynak, Figuráné Csáki Zsuzsa alpolgármesternek és Hajas Pál Úrnak.