Természettudományos Muzeológusok 33. Találkozója

2016. október 5-7. között, a Pásztói Múzeum rendezte meg a Természettudományos Muzeológusok 33. Találkozóját. A konferenciának Mátraverebély-Szentkúton a Nemzeti Kegyhely konferenciaközpontja adott otthont.

Az éves rendszerességgel tartott találkozót a muzeológusok és a természettudományi gyűjtemények kapcsán érintett kollégák (gyűjteménykezelők, preparátorok, közművelődési szakemberek) szakmai fórumaként hozták létre 1982-ben. A rendezvény elsődleges célja a kollégák továbbképzésének biztosítása, fórum teremtése a szakmai érdekek összehangolására, közös szakmai képviseletére. Az összejöveteleknek fontos szerepe van a hazai természettudományos muzeológia fejlődésében. 2000 óta a kárpát-medencei magyar muzeológusok is vendégei a találkozóknak, erősítve a rendezvény regionális jellegét.

Az idei konferencián csaknem hetven, természettudományos múzeumi gyűjteményben dolgozó kolléga vett részt. A rendezvény második napjának délutánját velünk töltötte tizenkét, kistérségben dolgozó pedagógus is.

A kis muzeális gyűjteményektől, mint amilyen például Komló Városi Önkormányzat József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény, az országos szakmúzeumig (Magyar Természettudományi Múzeum), huszonnyolc intézmény képviseltette magát. A konferenciának hét, határon túlról érkező résztvevője is volt.

Az idei, 33. találkozó fontos célja volt a konferencia tartalmi megújítása. A találkozó fókuszába két témát állítottunk: szó esett a 2013-ban bekövetkezett fenntartóváltás utáni állapotokról és egy országos vándorkiállítási rendszer kidolgozásáról. Mindkét téma sikeres választásnak bizonyult, izgalmas szakmai beszélgetéseket, vitákat generált.

 

A konferenciák rendezését 2013-ban és 2015-ben az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma támogatta. Idén pályázati forrás nem állt rendelkezésünkre.

 

A találkozót nem tudtuk volna megvalósítani támogató partnereink segítsége nélkül.

 

Nagyon köszönjük az EGLO Magyarország Kft., az Auro-Science Consulting Kft., az Agro-Produkt Kft., a Baumit Kft., a Bézma Kft., a Csépe és Társai Kft. támogatását!

 

Konferenciánk nem jöhetett volna létre a Hantken Miksa Alapítvány támogatása nélkül.

 

Köszönjük!

Dr. Hír János

múzeumigazgató

a szervezőbizottság elnöke

Pásztói Múzeum

 

Dr. Gherdán Katalin

muzeológus

a szervezőbizottság titkára

Pásztói Múzeum

 

A konferencián készült fotók a Galériában böngészhetők, a találkozó részletes programja pedig itt elérhető.

 

 

Gaál István megemlékezés

2016 szeptember 25-én -halálának 9. évfordulóján- egy stúdióbeszélgetéssel emlékeztünk Gaál István kossuth díjas filmrendezőről, akinek emlékét immár egy mellszobor is hirdeti Pásztón.

A beszélgetés moderátora Dömsödi Gábor Pásztó Város Polgármestere volt. A régi kollégák közül jelen volt Sára Sándor operatőr és Pintér Judit filmkritikus. Ők idézték fel a pályakezdés és a 60-as évek filmforgatásainak élményeit.

Az idős rendezővel való kapcsolatukat tanítványaik, Shah Gabriella és Shah Timor elevenítették fel.

A program során levetítettük a Pályamunkások c. filmet és néhány részletet a Shah Timor által Gaál Istvánról készített portréfilmből.

 

 

 

Őszi kikerics

Colchicum automnale, őszi kikerics

 

Az augusztus végén, vagy szeptemberben virító liliomféle virágai az ősz beköszöntét jezik.

A halványlila virágok a talajban, 25-30 cm mélyen, rejtőző diónyi nagyságú hagymagumóból fejlődnek. Az ókori monda szerint a Fekete-tenger keleti medencéjében fekvő Colchis város királyának leánya, Medea ebből a növényből főzte mérgeit.

Annyi kétségtelenül igaz, hogy a növény gumója és magja, de még a levelei is erősen mérgező anyagot, kolchicint tartalmaznak. Ez az alkaloida képes a légzőközpontot bénítani és ennek nyomán fulladásos halált előidézni. Másik jól ismert hatása, a sejtosztódás gátlása, így bizonyos daganatos betegségek (pl.fehérvérűség és egyes bőrdaganatok) gyógyítására is használható. A népi gyógyászatban a köszvény kezelésére alkalmazták.

A virágzás után a föld alatti gumóban megindul a mag és a termés képződése. Kora tavasszal jelennek meg az élénk sötétzöld levelek és a toktermés, mely júniusra érik be.

Termőhelyei az üde rétek, kaszálók, mocsárrétek és szil-kőris ligeterdők.