Őslénytani Kutatótábor 2016

A Pásztói Múzeum ezen a nyáron is megrendezte hagyományos őslénytani kutatótáborát középiskolás és egyetemista fiatalok részére. A nyolcvanas évek eleje óta szerveződő táborok sorában az ez évi immár a 32. volt.

A tábor szakmai programja a kozárdi típusszelvény vizsgálata volt. A falu északi határában található alapszelvény mészkő és mészmárga rétegei a 12,6 millió éve Közép –Európában hullámzó szarmata tengerben ülepedtek le és nagy számmal, valamint jó megtartással őrizték meg az egykori puhatestűek héjait.

A Pásztói Múzeum munkatársai vették észre, hogy a kagyló- és csigahéjakon kívül gerinces csontmaradványokat is rejtenek egyes szintek. Ezeket azonban fáradtságos munkával lehet „előcsalogatni”. A lelőhelyen zsákokba gyűjtjük a csontokat rejtő üledéket, majd ezt egy szitarendszeren átiszapoljuk. A tisztára mosott anyagot ez után minuciózus alapossággal kell átválogatni, hogy hozzájuthassunk a rovarevők és rágcsálók fogacskáihoz.

A begyűjtött leletanyag feldolgozása hozzásegít bennünket a miocén korban lezajlott éghajlati- és környezetváltozások alaposabb megértéséhez.

A táborban résztvevő fiatalok megismerkedhetnek a tudományos kutatómunka legalapvetőbb fogásaival és megízlelhetik az önálló felfedezés élményét. Egy hét erejéig elszakítjuk őket a civilizációtól, hogy természetközeli módon élhessenek. Sátorban alszunk és magunk főzünk.

A táborban nemcsak a kutatómunkával foglalkozunk. Délutánonként és esténként lehetőséget biztosítunk pihenésre, játékra és szabadidős programokra.

A tábor munkájához nyújtott segítségéért ezúton is köszönetet mondunk a Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiumának, Hajasné Banos Márta polgármester asszonynak, Figuráné Csáki Zsuzsanna alpolgármester asszonynak, valamint Dr. Hajas Pálnak.

További képek a galériában.

 

 

Nyári tábor a Pásztói Múzeumban

2016. július 4‒8.

Július második hetében ismét gyerekek vették birtokba a Pásztói Múzeumot: 31 általános iskolás lakta be a kolostorépületet, akikkel közösen játszottunk egy héten át. Kőzeteket vadásztunk a romkertben, mesét írtunk, erdőt jártunk, báboztunk, mesébe illő köveket -- jáspist, opált -- gyűjtöttünk, és a marcipánkészítés fortélyaival is megismerkedtünk. Agyagból állatfigurákat, edényeket, ékszereket gyúrtunk, és ki is égettük őket. A gödörégetéshez közösen gyűjtöttünk rőzsét, tápláltuk a tüzet, és együtt izgultunk, vajon épségben viszontlátjuk-e alkotásainkat a tűz elhamvadása után.

Nagyon élveztük! Jövőre is várjuk a gyerekeket!

Gherdán Katalin

További képek a galériában.

 

 

 

Múzeumok Éjszakája 2016. június 25.

Múzeumok Éjszakája 2016

A Pásztói Múzeum idén is sikeresen és jelentős érdeklődés mellett rendezte meg a Múzeumok Éjszakáját. A kézműves foglalkozás során számos értékes alkotás született. Külön díjaztuk a vulkánmodelleket. Átadtuk a „Mikro Nógrád, a tudomány is lehet szép” c. időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó alkotói pályázat díjait.

Meghallgathattuk Harangi Szabolcs professzor úr lebilincselő stílusú és minden korosztály számára érthető előadását a vulkánok természetéről. A „rejtély a múzeumban” c. játékunk során számos figyelmes és tehetséges „nyomozót” foglalkoztathattunk és az eltűnt múzeumi tárgy is szerencsésen megkerült. Hír János idén Görögország hegyvidékeire kalauzolt bennünket szabadtéri vetített diaképes előadásával.

Az éjszakai túra célpontja a sámsonházai Buda-hegy volt, ahonnan pazar kilátás nyílik Tar, Pásztó, Nagybárkány, Szurdokpüspöki és Jobbágyi irányába.

A tombolasorsolás értékes nyereményekkel jutalmazta a szerencsés nyerteseket köszönhetően szponzoraink önzetlen támogatásának, melyet ezúton is köszönünk.

Líra, Kölcsey Könyvesbolt
Ékszerbolt, Pásztó, Árkádsor
Nyúlcipő divatárubolt
Bambino gyermekdivat
Bon-bon édességbolt
Ózon Étterem és Pizzéria
Éden Ételbár
Mester és Iparcikk bolt
Goods Market
100 Ft-os (Gyenes Péter)
Pocak pékség
Cini Sanyi
Enikő Zöldséges
Percze Péter
Vitamin sarok

 

 

További képek a galériában.