Őslénytani Kutatótábor 2016

A Pásztói Múzeum ezen a nyáron is megrendezte hagyományos őslénytani kutatótáborát középiskolás és egyetemista fiatalok részére. A nyolcvanas évek eleje óta szerveződő táborok sorában az ez évi immár a 32. volt.

A tábor szakmai programja a kozárdi típusszelvény vizsgálata volt. A falu északi határában található alapszelvény mészkő és mészmárga rétegei a 12,6 millió éve Közép –Európában hullámzó szarmata tengerben ülepedtek le és nagy számmal, valamint jó megtartással őrizték meg az egykori puhatestűek héjait.

A Pásztói Múzeum munkatársai vették észre, hogy a kagyló- és csigahéjakon kívül gerinces csontmaradványokat is rejtenek egyes szintek. Ezeket azonban fáradtságos munkával lehet „előcsalogatni”. A lelőhelyen zsákokba gyűjtjük a csontokat rejtő üledéket, majd ezt egy szitarendszeren átiszapoljuk. A tisztára mosott anyagot ez után minuciózus alapossággal kell átválogatni, hogy hozzájuthassunk a rovarevők és rágcsálók fogacskáihoz.

A begyűjtött leletanyag feldolgozása hozzásegít bennünket a miocén korban lezajlott éghajlati- és környezetváltozások alaposabb megértéséhez.

A táborban résztvevő fiatalok megismerkedhetnek a tudományos kutatómunka legalapvetőbb fogásaival és megízlelhetik az önálló felfedezés élményét. Egy hét erejéig elszakítjuk őket a civilizációtól, hogy természetközeli módon élhessenek. Sátorban alszunk és magunk főzünk.

A táborban nemcsak a kutatómunkával foglalkozunk. Délutánonként és esténként lehetőséget biztosítunk pihenésre, játékra és szabadidős programokra.

A tábor munkájához nyújtott segítségéért ezúton is köszönetet mondunk a Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiumának, Hajasné Banos Márta polgármester asszonynak, Figuráné Csáki Zsuzsanna alpolgármester asszonynak, valamint Dr. Hajas Pálnak.

További képek a galériában.