Bemutatkozás

Pásztói Múzeum 1984. október 1-jén kezdte meg működését, az intézmény indulása a pásztói „Oskolamester ház” megnyitásához kötődik. Az Oskolamester háza eredeti építésű XV. századi lakóház, melynek rámpás lejáratú pincéjében került berendezésre a középkori szőlőkultúrát bemutató kiállítás.
A műemléki városközpont további fejlődése mellett az Oskolamester háza közvetlen közelében feltárt középkori üveghuta és kovácsműhely is szabadtéri kiállítóhellyé vált, mely hazánkban egyedülálló ipartörténeti emlék.
Az 1717-18-ban újjáépült barokk ciszterci kolostorépületben kaptak méltó helyet a Pásztói Múzeum állandó és időszaki kiállításai. Az eredetileg bencés építésű, később a ciszterek által átvett épület egészen az 1950-es évekig kolostorként működött. A későbbiekben gépállomás, ipari iskola, óvoda és könyvár kapott benne helyett, míg végül 1997-től teljes egészében a múzeum birtokolja az épületet.
A múzeum kiállítóegységei az idők folyamán bővültek, 2001-től a Csohány Kálmán Galériával, illetve 2011-től a Gaál István Emkszobával.
Állandó kiállításaink mellett helyet kapnak az időszaki tárlatok is, évente általában 4-5 kiállítás, melyek a helyi lakosság körében nagy érdeklődésre tartanak számot.

A múzeum és a műemléki negyed középkori emlékeinek feltárása és kiállítóhellyé való kiépítése Dr. Valter Ilona régésznőnek, Pásztó díszpolgárának köszönhető.

A Pásztói Múzeum díjai, elismerései:

  • 1999. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a Pásztói Múzeumnak “Az év múzeuma 1998” cím harmadik helyezését adományozta.

  • 2009. Múzeumpedagógiai munkásságunk elismeréseként a Pásztói Múzeum elnyerte az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumok Oktatási és Képzési Központja által a „Legjobb Múzeumpedagógiai kezdeményezés” kategóriában kiadott Országos Múzeumpedagógiai Nívódíjat.

  • 2012. A Múzeumok majálisa országos rendezvénysorozat keretein belül a Pásztói Múzeum az „Év múzeuma 2011” pályázaton való a módszeres fejlesztésekért, a gyermekprogramok, és a színvonalas múzeumpedagógiai kiadványok megvalósításáért a bíráló bizottság elismerő oklevelét nyerte el.