Inverse Everest. Kiállításmegnyitó a Pásztói Múzeumban

A múzeum többek között azért van, hogy egy város értékeit a nagyvilág elé tárja. Ugyanakkor ez fordítva is igaz. A nagyvilág értékeiből is időnként be kell hoznunk egy szeletet a helyi közönség számára. A Kaukázus ormai közé eljutni nem akárkinek adatik meg. Még kevesebbek kiváltsága, hogy az itt található magashegyi aknabarlangokat megismerje. Fiatal magyar barlangkutatók és alpinisták egy csoportja lejutott a függőleges aknák sorozatából álló Krubera-Voronya rendszer végpontjára. Ez nemcsak komoly fizikai erőt, de komoly alpintechnikai tapasztalatot is igényel. A csoport tagjai: Ambrus Gergely, ifj. Adamkó Péter, Tóth Attila, Jáger Attila, Fábián Botond.

Itt búvárfelszerelés nélkül maximum 2080 mélységig lehet elérni. A Krubera-Voronya a Mount Everest földalatti megfelelője, ahová lejutni egyszerre presztízs és kihívás. Ismertsége ellenére a barlangrendszerről ez idáig nem készült professzionális fotódokumentáció. Ezt az embert próbáló feladatot a világon elsőként egy magyar barlangkutató csoport valósította meg. Képeik a felszíni előkészületektől egészen a 2080 m mélységben elhelyezkedő „Game Over” teremig kísérik útjukat.

A kiváló minőségű fotókból készült kiállítási anyagot a miskolci Herman Ottó Múzeum bocsátotta rendelkezésünkre. A Pásztói Múzeum munkatársai: Boglár-Marton Ágnes, Szilfainé Kormos Vanda, Sándor Alexa, Csákiné Dobos Laura, Nagy Orsolya, Szentandrási Szilvia különleges találékonysággal készített barlangot varázsoltak a kiállítóterembe, mely reméljük elnyeri a múzeumi foglalkozásokat látogató fiatalok tetszését, mivel ugyancsak ez a csapat kiváló múzeumpedagógiai programot is alkotott a barlangok világáról.

A kiállítást Farkas Attila, Pásztó Város Polgármestere nyitotta meg. A szakmai megnyitó keretében Dr. Prakfalvi Péter geológus tartott élvezetes előadást. Ezt követte Orosz Mihály alpinista mozgóképes ismertetője a környék barlangjairól.

A tárlat 2018 év végéig lesz látható.

Kategória: Főoldal | A közvetlen link.