A PÁSZTÓI KÉPZŐMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY

Pásztó város tulajdonában lévő képzőművészeti gyűjtemény Csohány Kálmán grafikusművész kezdeményezésének, közbenjárásának és ösztönzésének köszönhető. Csohány dédelgetett álma volt egy helyi galéria létrehozása.

Csohány Kálmán – Denevérek
Csohány Kálmán – Pásztói emberek

Csohány Kálmán 1925-ben született Pásztón. Diplomáját a Képzőművészeti Főiskola grafika szakán 1952-ben szerezte. Bár szülőföldjéről korán elkerült, mégis egyedülálló módon támogatta Pásztó kulturális életét, kiállításokat, művész-telepeket szervezett.

Würtz Ádám – Nicholas Nichleby élete

Különösen az 1970-es évektől vált szorosabbá személyes kapcsolata is szülőföldjével. Többek között ennek az eredménye, hogy a pásztói Nagyközségi Közös Tanács tulajdonába képzőművészeti alkotások értékes gyűjteménye került.

Pató Róza – Kánon

A gyűjtemény alapját a Csohány Kálmán által 1974-ben Pásztónak adományozott grafikai anyaga képezi. Ez az évek során, a művész segítségével, egyéni adományozással, továbbá a Magyar Népköztársaság Képzőművészeti  Alapja és a Művelődési Minisztérium ajándékozásai útján folyamatosan bővült. (pl. Bálint Endre, Feledy Gyula, Gerzson Pál, Hincz Gyula, Kokas Ignác, Reich Károly, Szabó Vladimír, stb.)

Hincz Gyula – Emlékezés II.
Kovács Péter – Kék helyzet

A gyűjtemény gyarapításában fontos szerepe volt az 1983-ban megalakult Csohány Baráti Körnek is. Az 1990-es években Bujákon szerveztek nemzetközi művész-telepet, melynek anyaga tovább színesítette a gyűjteményt külföldi és hazai művészek alkotásaival.

Feledy Gyula – Ember kecskével
Tamási Ervin – Badacsony

Jelentősek a pásztói és nógrádi alkotók művei is. (Pl.: Antal András, Szőllősi Mária, ifj. Szabó István, Hibó Tamás, Réti Zoltán, Szujó Zoltán stb.) Több helyi rajztanár alkotása is bekerült a gyűjteménybe.  (Perényi  Anna,  Leszenszky  László,  Szabó Áron  és  Simon Imre). Nagy számban  képviseli magát naiv képeivel Szappan János pásztói alkotó is. Országos alkotói pályázatoknak köszönhetően a gyűjtemény az utóbbi években is tovább bővült.

Szabó Vladimir – Festőiskola
Gerzson Pál – Goya emlékére

„Pásztó birtokában olyan kincs van, amely alapján egy egész műtörténeti korszakot föl lehetne tárni, s amilyet még Budapest sem tudna produkálni.  Most már meg  vagyok győződve róla, hogy itt olyan anyag őrződik Pásztó részére, ami pótolhatatlan. És áldom emléküket, Csohiét elsősorban, hogy ezt megtette. Micsoda zsenialitás kellett, hogy időben megtegye.”  

(Dr. Supka Magdolna művészettörténész)

Shah Gabriella, művészettörténész
a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum igazgatója