A karancsberényi Szemes-kövek

A sóshartyáni Kőlyuk-oldal c. írásunkban ismertettük az Észak-Magyarországon és Dél-Szlovákiában nagy területen előforduló Pétervásárai Homokkő, v. régebbi elnevezéssel glaukonitos homokkő nevű kőzetet és annak keletkezési körülményeit.

Ezúttal ennek az üledékes kőzettípusnak egy sajátos változatát mutatjuk be, mely Karancsberény község határában található a településtől ÉK-i irányba a  Leső patak völgyében.

Ez a völgy elsősorban két vadászházról nevezetes, melyeket annak idején neves arisztokraták és nagyhatalmú elvtársak egyaránt látogattak.

A vadászházak mellett továbbmenve a völgy mentén már közel a szlovák-magyar zöldhatárhoz furcsa sziklaformákra lehetünk figyelmesek. Alapszínük szürke, vagy okkersárga de szabálytalanul hullámzó sötétbarna sávok járják át őket, sőt egy helyen élénkvörös elszíneződéssel is találkozhatunk. Néhány esetben a hullámok szabályos kerek formát alkotnak. Innen ered a nevük, ezért Szemes kövek. Közülük a legnagyobba -ha némi fantáziával szemléljük- akár egy emberi arcélt is beleképzelhetünk.

Az egyértelmű, hogy a homokkövet valamikor vizes oldatok járták át. Ezekből csapódott ki a hullámok vastartalmú ásványokból álló anyaga. Hogy ez mikor történt, arra a kérdésre viszont pillanatnyilag nem tudunk válaszolni.