Őslénytani kutatótábor immár 34. alkalommal

A Pásztói Múzeum július 18 és 27 között idén is megrendezte a hagyományos őslénytani kutatótábort.

Ezúttal nem Észak-Magyarországon, hanem Szentendre közelében, a Bányász-úti réten települtünk le, melyet a Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei Erdészete bocsátott rendelkezésünkre.

A tábor szakmai célja ezúttal is egy ősgerinces lelőhely feltárása volt. Ez a lelőhely a közeli Cseresznyés –árokban található és az 1970-es években már vizsgálták a Földtani Intézet munkatársai. Prof. Kordos László szerint a szentendrei leletek korban azonosak a hasznosiakkal. Ez a tény indított bennünket arra, hogy a lelőhelyet alaposabban megvizsgáljuk.

A tavalyi év során sikerült a lelőhelyet a terepen azonosítani és próbaminták feldolgozásával igazolni, hogy valóban tartalmaz csontmaradványokat. A tábor során letisztítottuk a produktív rétegeket fedő lejtőtörmeléket és összesen egy tonna tömegű mintaanyagot gyűjtöttünk. 10-12 kg tömegű zsákokban ezt kézi erővel cipeltük ki a völgyből. A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa, Novák Adrián úr terepjáróval volt szíves ezeket elszállítani.

A feltárás és a gyűjtés során már szabad szemmel is láthattunk csontmaradványokat, ami azt jelenti, hogy a mintaanyag iszapolása után különösen gazdag leletanyagra számíthatunk.

A tábor pedagógiai célja elsősorban az volt, hogy bevezesse a fiatalokat az őslénytani kutatómunka terepi részébe.  A munkát három brigádban végeztük: a bányász brigád a lelőhelyen végezte a kubikosmunkát, az „aranymosók” iszapoltak, míg a „hamupipőkék” a tisztára mosott anyagból aprólékos módon válogatták ki a használható leleteket.

 Ezen túl megismertesse a nomád természet közeli élet romantikájával, mivel minden komfortot nélkülözve, valódi tábori körülmények között éltünk. Sátorban aludtunk, lavórban mosakodtunk, ételeinket a helyszínen berendezett tábori konyhánkban készítettük. Esténként a tábortűz mellett beszélgettünk, mivel a táborhelyen semmiféle térerő nem volt.

Táborunk immár több évtizedes múltra tekint vissza, így 21-én szombaton a régi táborozók közül is sokan felkerestek bennünket egy napra. Egyfajta öreg táborozók találkozóját rendezhettük.

Táborunk megszervezése nem lett volna lehetséges támogatók nélkül: Nemzeti Kulturális Alap, Pásztó Városi Önkormányzat, Molnár László vállalkozó. Ezúttal is köszönjük segítségüket.

Kategória: Főoldal, Őslénytani kutatótábor | A közvetlen link.