Csohány születésnap Pásztón

Január 31. Csohány Kálmán születésnapja. 1925-ben ezen a napon látta meg a napvilágot.

Ha élne 94. éves lenne. Kevesek kiváltsága, hogy ezt a kort megérje. Ő sajnos fájdalmasan korán, 55 évesen távozott el tőlünk. Ugyanakkor ránk hagyott egy fantasztikus gazdagságú képzőművészeti gyűjteményt.

                      

Halála után hosszú, bizonytalanságokkal teli évek következtek. A gyűjteménynek még az elhelyezését sem sikerült megoldani. Az áttörés 2001-ben következett be, amikor a város akkori vezetése és Sisák Imre akkori polgármester úr eldöntötték, hogy a „múzeum téri óvoda” épületét a Csohány életmű bemutatása céljából felújítják. Azóta minden évben itt ünnepeljük a születésnapot és a Kálmán-napot.

Ezeken a rendezvényeken mindig megnyitunk egy új időszaki kiállítást is. Ennek anyagát mindig Klári néni, a művész most 92 éves özvegye állítja össze. Ezúttal a művész korai illusztrációit gyűjtötte egybe, pl. az 1952-ből megmaradt vizsgamunkájának egyes darabjait, melyek Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor c. művéhez készültek. Ugyancsak megtekinthetők Kolozsvári Grandpierre Emil: Foltonfolt király c. mesekönyvéhez készült tollrajzok.

A megnyitót a Mikszáth Kálmán Gimnázium tanárainak és diákjainak felolvasása tette emlékezetessé.

Kategória: Főoldal | A közvetlen link.