„Vigyázat, csalok! ” – Rodolfo vándorkiállítás


2019. szeptember 20. – 2020. március 13.

A Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye utazó kiállítása a Pásztói Múzeumban.

Rodolfo legendássá vált mondatával a figyelemfelkeltésen túl arra a paradoxonra hívta fel a figyelmet, hogy minden csak illúzió. Ami csodának tűnik, csak az ügyes kezű bűvész mutatványa, aki nemcsak a tárgyaival játszik, hanem velünk, a nézőkkel is.

Gács Rezső bűvész kellékeit, könyveit, kártyáit hagyta az utókorra, ezek mellett pályája kezdetétől, már az 1930-as évektől, megőrizte fellépéseiről a színlapokat, szórólapokat, műsorfüzeteket. Mintha csak tudta volna, ez az egyik legfontosabb tett ahhoz, hogy kulturális emlékezetünkben tartsuk. Ez a precíz dokumentálás mára felbecsülhetetlen kinccsé vált. Olyan évtizedekről mesél, mint a pesti mulatók fénykora, vagy a vidéki turnékörutak időszaka. Megtudhatjuk kikkel lépett fel gyakran, és hogyan változtak a szórakoztatás formái és helyszínei az évtizedek során. Trükkjei apró csodák voltak hétköznapi tárgyakkal, melyekkel nemcsak elkápráztatta közönségét, de meg is nevetette.

Nagy történelmi változások idején élt, de mindig sikeres tudott maradni, mert hitt abban, amit csinált, szenvedélyesen szerette a bűvészetet és ennek szentelte egész életét. Mára csak a tárgyai maradtak meg, melyek mesélnek a feledhetetlen bűvész életéről.

A kiállítás kurátora: Fekete Anetta, DLA színháztörténész

Bűvész szakértő: Csongrádi Béla, Káró bűvész

A kiállítás megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

_________________________________________________________

„A kiállítás szervezését és berendezését köszönjük Fekete Anettának, a Szórakaténusz Játékmúzeum muzeológusának.
A színvonalas megnyitóért Kriston Vízi Józsefnek és Csongrádi Bélának tartozunk köszönettel.
A berendezési munkában a Pásztói Múzeum valamennyi munkatársa részt vett: Szentandrási Szilvia, Bertók Bianka, Tóth Mónika, Bakos Edina.
A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai élménytér ötletgazdái és megvalósítói Csákiné Dobos Laura és Sándor Alexa.
A kiállítás megvalósításához technikai segítséget nyújtottak: Dudola Tiborné, Tari Attila, Fösvény Andrea, Darankó Zoltán, a pásztói Díszállat Kereskedés, valamint a Budapesti Állatkert munkatársa, Benyó András.”

Kategória: Főoldal, Időszaki kiállítások, Vándorkiállítások | A közvetlen link.