NKA 204107/00194

Szakmai beszámoló

Vulkánok földjén
Múzeumok éjszakája a Pásztói Múzeumban

Pályázati azonosító: 204107/00194
Elnyert támogatás: 70000 Ft
A megvalósítás időtartama: 2016. június 25-26.

 

Bevezetés

Idei Múzeumok Éjszakája programjainkat, a vulkánok köré szerveztük. A téma jól illeszkedett az országos rendezvény Hősök, felfedezők, újítók címen futó kiemelt témájához.

Megvalósult programok

Vulkánok földjén, családi játszóház (17:00-21:30)

Délutántól késő estig tartó játszóházunkban az érdeklődők megismerkedhettek különböző vulkáni kőzetekkel, és jellegzetes ásványaikkal. Köztük volt az Év ásványa, a gránát is, ami a nógrádi Karancs andezitjének jellegzetes összetevője. A résztvevőknek lehetőségük volt arra is, hogy a múzeum munkatársai által előre begyűjtött Börzsöny hegységi patakhordalékból gránátszemcséket válogassanak. Gyűjtésük eredményét haza is vihették magukkal. Népszerű feladat volt a kavicsfestés, a gránát kristályformák készítése és a drágakövek tömegének meghatározása, a karátmérés is.

A játszóház idejére, 17:00 és 19:30 között, vulkánkészítési versenyt hirdettünk.

Mikronógrád, a tudomány is lehet szép időszaki kiállításunkhoz kiírt, A tudomány is lehet szép! című alkotói pályázatunk eredményhirdetése(17:30-18:00)

Országosan meghirdetett pályázatunkra Zákányszéktől Berettyóújfalun át Salgótarjánig hat településről érkeztek be pályamunkák, összesen 46 db. A versenyben nemcsak általános iskolások, de a középiskolás korosztály képviselői is részt vettek. A beérkezett alkotásokat Stadler Árpád művésztanár bírálta el. Két kategóriában (tíz év alatti és feletti pályázók) osztottunk ki díjakat.

Tűzhányók kitörésben, Dr. Harangi Szabolcs vulkanológus interaktív előadása(18:00-19:00)

Dr. Harangi Szabolcs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kőzettani és Geokémiai Tanszékének professzora ezúttal Pásztón, a Romkertben alapított vulkánobszervatóriumot. Az obszervatórium kutatói a közönség soraiból verbuválódtak, de a játék résztvevői nem feledkeztek meg egy vulkánkitörés lehetséges társadalmi hatásairól sem, így a szerepjátékban megjelenítették a katasztrófavédelem és a városvezetés képviselőit is. A játékban kicsik és nagyok egyaránt remek hangulatban vettek részt. A bemutató végén a vulkánkitörés sem maradt el.

Rejtély a múzeumban(19:00-20:00)

Idén is nyomozó játékra hívtuk a gyerekeket. A múzeum belső tereiben három tetthelyet alakítottunk ki: mindegyikből eltűnt egy-egy műtárgy. A hiányzó műtárgyakat és a tettesek kilétét a játékban résztvevő gyerekeknek kellett felfedniük, úgy, hogy múzeumi kísérő segítségével bejárhatták a bűntény helyszíneit, ahol nyomokat gyűjthettek (a nyomkereséshez rendelkezésükre állt kesztyű, ecset, gyűjtőzacskó stb.), majd a nyomok tanulmányozása (nagyító, sztereomikroszkóp használatával) után kihallgathatták a gyanúsítottakat is. A játék megvalósításában iskolai közösségi szolgálatot teljesítő középiskolás diákok voltak segítségünkre.

Vulkánkészítési verseny eredményhirdetése(20:00-20:15)

Vulkánok földje játszóházunkban vulkánkészítési versenyt hirdettünk. Az elkészült 20 alkotás értékelésére Dr. Harangi Szabolcsot kértük fel. Az ügyes kezű gyerekek között három díjat osztottunk ki.

 

Görögország hegyvidékeiDr. Hír János múzeumigazgató vetített képes előadása (20:30-21:30)

Múzeumunk igazgatója korábbi Görögországi túráján készített fotóinak segítségével tartott vetített képes élménybeszámolót a Romkertben.

Tombolasorsolás(21:30-22:00)

Hagyományainkhoz híven, szponzoraink segítségével idén is sorsoltunk tombolát. Múzeumi foglalkozás, múzeumi szülinapi buli is gazdára lelt.

Éjszakai túra a Sámsonháza melletti Csűd-hegyre(22:00-00:30)

A tavalyi sikerre való tekintettel, a Nyikom Hegyisport és Természetvédő Klubbal együttműködve, idén is szerveztünk éjszakai túrát. A Pásztó közelében fekvő Sámsonháza melletti Csűd-hegyre sétáltunk fel. A települést személygépkocsikkal közelítettük meg, majd a falu határából gyalog indultunk el. A dombtetőről pazar kilátás nyílt a közeli települések (Sámsonháza, Nagybárkány, Tar és Pásztó) éjszakai fényeire. A kiránduláson az általános iskolásoktól a nyugdíjasokig több korosztály képviseltette magát.

Együttműködések

Rendezvényünket a Lépésről Lépésre a Gyermekekért Alapítvánnyal, a Hunguest Hotel Galyával és a Nyikom Hegyisport- és Természetvédő Klubbal együttműködve szerveztük. Programjaink lebonyolítását hat önkéntes diák segítette.

Reklám

Rendezvényünk megjelent az országos rendezvénysorozat központi weboldalán, de programjainkat múzeumunk facebook-oldalán, honlapunkon, valamint plakátokkal, szórólapokkal és a régió hirdetési újságjában is népszerűsítettük. A közönségszervezésben együttműködtünk a Hotel Grandhotel Galyával.

Összegzés

Programjainkon összesen 253 fő vett részt. Sok látogatónk több programunkon is jelen volt.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a Nógrád megyei, erősen hátrányos helyzetű kistérségben, ahol a lakosság kulturális programokra mozgósítása rendkívül nehéz feladat, kialakult egy a múzeum programjain rendszeresen résztvevő közösség. Az ő megtartásuk fontos feladatunk. Ezt szolgálják a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló programjaink, melyek közül kiemelkedő fontosságú a Múzeumok Éjszakája.

Részletes szakmai beszámoló pdf formátumban!

 

 

Pásztó, 2017. szeptember 20.

 

 

Dr. Hír János

igazgató, Pásztói Múzeum

Kategória: Pályázatok | A közvetlen link.