Tudományos tevékenység a 650132/00031. sz. NKA támogatás keretében

Próbamintázás a Keleti-Mecsekben

A Pásztói Múzeum tudományos profilja immár három évtizede a miocén korú kisgerincesek gyűjtése és feldolgozása. Ennek során saját módszert dolgoztunk ki a lelőhelyek felkutatására és mintázására (mivel az aprógerinces maradványok a terepen szabad szemmel általában nem láthatók).

Észak-Magyarországon eddig jelentős leletegyütteseket tártunk fel Sámsonháza, Mátraszőlős, Litke, Kozárd közelében, a Felsőtárkányi-medencében, valamint a nagyváradi Kőrösvidéki Múzeummal együttműködve a Partium területén is Tasád/Tăşad, Vércsorog/Vârciorog és Kőalja/Subpiatră határában.

Jelen pályázat keretében lehetőségünk nyílt arra, hogy a Dunántúlon is vizsgálódhassunk. Ennek első lépése volt, hogy a Keleti-Mecsek területén néhány miocén korú édesvízi üledéket próbamintázhassunk. Ha a próbaminták iszapolása sikerrel jár (lesz benne gerinces ősmaradvány), akkor nagyobb tömegű minta begyűjtése is indokolt lesz, ami már nagyobb számú leletanyagot ígér. 

Sebe Krisztina, a Pécsi  Tudományegyetem oktatója volt az, aki elvezetett a Szászvár, Máza és Hidas közelében található előfordulásokhoz. Hathatós szakmai támogatását ezúton is köszönöm.

Dr. Hír János

Kategória: Főoldal, Uncategorized | A közvetlen link.