Menj fel a hegyre!

Városunk Magyarország egyik legszebb fekvésű települése. A Pásztó környéki csúcsokról páratlan a kilátás a Cserhát és a Mátra tájaira. Tessék felkelni az íróasztal mellől és minderről személyesen meggyőződni!

Prof. Dr. Hír János

A Nagy-Hársas nyugati lejtőjéről belátható Jobbágyi és Szarvasgede. A távolban Buják és még távolabb a Naszály. A Nagy-Hársasról északi irányba Szurdokpüspöki, Pásztó és a Tepke-vonulat tárul elénk.

A tepkei kilátóra tényleg érdemes felmászni. Mindössze egy órás gyaloglás a Bableves csárdától.

A délutáni napfényben Innen ellátunk Garábra, Tarra, és Pásztóra talán a legpazarabb rálátást innen kapjuk. DK-felé Szurdokpüspöki és Apc is a „lábaink előtt hever”. Tiszta időben Kelet felé a Bükk-hegység kontúrja is felsejlik.

 

A sámsonházai Buda-hegyről déli irányba tekintve a nagybárkányi templom tornyát és a Kerek-bükk vonulatot láthatjuk.

 

A sámsonházai Csűd-hegy ugyancsak rendkívüli hely. Ny-felé Nagybárkány, É-felé a Karancs, K-felé Tar és a Nyugati-Mátra tárul elénk. Kora tavasszal tiszta időben a Tátra havas csúcsai is megjelennek a távolban.

 

A Nyikom nem véletlenül a paplanernyősök kedvelt bázisa. Innen belátható a Karancs, a Hasznosi-víztároló, továbbá Pásztó, Mátraszőlős és a Tepke-vonulat.

 

A hasznosi Vár-hegy Pásztóról a legkönnyebben elérhető kilátópont. Az Ágasvár, az Óvár, a Csörgő-völgy és a Nyikom innen szinte kézzel fogható.

 

A Muzsláról délelőtt érdemes gyönyörködni a város és a Tepke látképében.

 

 

 

Kategória: Főoldal, Uncategorized | A közvetlen link.