Kutatómunka a 650132/00031. sz. NKA támogatás keretében

Az év tavaszán a Mecsek-hegységben (Máza és Apátvarasd környékén) végzett próbamintázásaink sajnos sikertelennek bizonyultak, ezért elmentünk a Balatonederics közelében fekvő Csodabogyós-barlangba, ahol feltehetően pannóniai korú gerinces maradványok kerültek elő. A mintavételre augusztus 28-án került sor. Az akcióban Polacsek Zsolt és barlangkutató társai kalauzoltak bennünket a mélyben, továbbá ők végezték a 160 kg mintaanyag felszínre hozatalának emberfeletti munkáját.

Az expedíció tudós hölgytagjai voltak a Magyar Természettudományi Múzeum Részéről Pazonyi Piroska és a Pécsi Tudományegyetemről Sebe Krisztina.

A mintaanyagot Pásztóra szállítottuk, ahol elvégeztük az iszapolást. A tisztára mosott anyag aprólékos válogatása jelenleg folyik részben Pásztón, részben pedig a Magyar Természettudományi Múzeumban. Az anyag rendkívül gazdag. Eddig több, mint 700 db határozásra alkalmas fogleletet vettünk számba. A leletek pontos meghatározása még alapos feldolgozómunkát igényel, de az már biztos, hogy a leletegyüttes pannóniai korú. Években kifejezett kora 8 és 9 millió év közé becsülhető.

Prof. Dr. Hír János

A Csodabogyós-barlang őslénytani lelőhelyei. Fotó: Sebe Krisztina
Gyűjtés a lelőhelyen. Fotó: Sebe Krisztina
Barlangi agyag a szárítóasztalon
Iszapolás
Anomalomys alsó zápfogak rágófelszíni képei (Ezek a mai földi kutyákhoz hasonló talajban élő rágcsálók voltak.)
Kiválogatott hörcsögfogak. Biztosan a pannóniai korra jellemző Kowalskia nemzetségbe tartoznak.
Ugyancsak a pannóniai korban élt peleféle (Vasseuromys) felső zápfogának rágófelszíni képe.
Kategória: Főoldal, Uncategorized | A közvetlen link.