NKA 3507/00016

Szakmai beszámoló
Múzeumok éjszakája 2014
Pásztói Múzeum
Pályázati azonosító: 3507/00016
A megvalósítás teljesítési időtartama: 2014.06.21. ‒ 2014.06.22.

Elnyert támogatás: 150 000 Ft

Múzeumunk fő profilja a természettudomány, ezen belül a földtudomány. Ehhez a profilhoz illeszkedtek az idei Múzeumok Éjszakáján megvalósított programjaink is, melyeket hajdan volt és mai tengerek jegyében szerveztünk.

Tengerek kincsei című kiállítás megnyitója

Fekete József, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szent István Egyetem egyetemi tanára Karib-tengeri, Földközi-tengeri, Vörös-tengeri és Indopacifikus elemekből álló tengeri mészvázú puhatestű-gyűjteményéből időszaki kiállítást rendeztünk, melyet a Múzeumok Éjszakáján nyitottunk meg. A kiállítást Előd László búvárfotós képei teszik még színesebbé. A puhatestűanyagot 13 tárlóban mutatjuk be, a búvárfotók száma 23. A kiállítás október végéig lesz látogatható.

Élet a tengerbencímmel országos alkotói pályázatot hirdettünk, a felhívásra beérkezett 96 munkából időszaki kiállítást rendeztünk. A verseny díjátadóját összekötöttük a Tengerek kincsei kiállítás megnyitójával.

Mélységes mély a múltnak kútja — A Föld kora és hajdan volt tengerek élővilága

Főzy István, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa, az Őslénytani és Földtani Tár munkatársa tartott interaktív vetített képes előadást: az ősmaradvány-simogatás mellett a résztvevők egy 46 méteres kötél segítségével (a kötélen, a Föld korának (4,6 milliárd év) megfelelően, egy millió évnek egy cm felelt meg) elhelyezhették az időben Földünk életének legizgalmasabb eseményeit.

Kerékpárral a régi Jugoszláviában

Hír János, a Pásztói Múzeum igazgatója, főmuzeológusa tartott vetített képes előadást korábbi kerékpárútjairól.

Sárga tengeralattjáró címmel családi játszóház

A játszóházban a tengerek világával kapcsolatos tudományos és kézműves feladatok és játékos versenyfeladatok vártak a családokra.

Kicsik és nagyok alkothattak, játszhattak, kísérletezhettek, kutathattak a Múzeum kertjében. Sokan vettek részt az akvárium- és korallzátony-építő versenyen, próbálták ki magukat paleontológusként, készítettek tengeri állatokat kidobásra ítélt, de újrahasznosítható anyagokból. Az alkotó és kísérletező kedv sötétedés után is tartott.

Fényfestés

A program tematikájához illeszkedő fényfestményeket vetíttettünk ki az Oskolamester háza és a Csohány Galéria műemléképületek falaira. A gyerekek nagy örömmel használták ki a különböző színű fények és árnyékok váltakozását játékaikban.

Múzeumi rejtély, nyomozás a múzeumban

Idén is népszerű volt a múzeumi rejtély: négy gyerekcsapat vágott neki a múzeumi akadálypályának, ahol találós kérdések, versek, iránytű segítségével kellett megtalálniuk a múzeum egyik elcsent műtárgyát.

Tombolasorsolás

A tombolasorsolás izgalmait a délutáni akvárium- és korallzátony-építő verseny nyerteseinek kihirdetésével fokoztuk.

Szent Iván-éji tűzgyújtás és tűzugrás

Az éjfélig kitartó csapat a tűz körüli beszélgetéssel vezette le a nap izgalmait, amiből még a késő éjszakai órákra is jutott: néhány, a kiállításokban bolyongó látogatónk örömmel fedezte fel szüleit a várostörténeti kiállításban látható fotókon.

 

Rendezvényünket a Mátra Jövője Turisztikai Egyesülettel, a Lépésről Lépésre a Gyermekekért Alapítvánnyal, és a Hunguest Hotel Galyával együttműködve szerveztük.

Programjaink lebonyolítását nyolc önkéntes segítette.

Részletes szakmai beszámoló pdf formátumban!

Kategória: Pályázatok | A közvetlen link.